Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Prinsjesdag zorgt niet voor verrassingen woningmarkt

Geplaatst op 20 sep 2016 , bijgewerkt 20 sep 2016, 20:31

Prinsjesdag heeft wat betreft de woningmarkt nauwelijks voor verrassingen gezorgd. Dat blijkt uit de plannen voor 2017 die het kabinet vandaag in Den Haag heeft gepresenteerd.

Het herstel op de woningmarkt zet onverminderd voort, en doet zich voor over het hele land, zo staat in de stukken. De woningverkopen liggen weer op het niveau van voor de crisis en het vertrouwen van huiseigenaren en kopers groeit. Het aantal huishoudens met een restschuld nam af tot 25 % eind 2015 (in 2013 was dit 36 %).

Het kabinet stelt de hypotheekrenteaftrek niet verder te beperken, zoals de Europese Commissie graag ziet. Dit met het oog op de rust op de woningmarkt en tegen de achtergrond van eerder ingezet beleid. Zo is eerder al aangekondigd dat de maximale hypotheek in 2017 omlaag gaat naar 101 % van de woningwaarde. Ook daalt het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek met een half procentpunt naar 50 %. 

Vereniging Eigen Huis: grote uitdagingen

‘In de stukken staat eerder een terugblik dan een visie op de toekomst van de woningmarkt’, zegt Rob Mulder, directeur kennis en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ‘Het lijkt alsof de Nederlandse woningmarkt er goed voor staat, maar dat is niet zo. In delen van het land is het voor mensen moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Wij zien nog grote uitdagingen, zoals de toegankelijkheid van de woningmarkt, het zorgen voor genoeg woningen en de verduurzaming van de woningvoorraad.’ Door de groei van het aantal huishoudens zijn tot 2040 nog ongeveer een miljoen woningen nodig, zo schat het kabinet.

Mulder zegt aandacht te missen voor de geringe effectiviteit van het woningmarktbeleid. ‘Er is in de plannen geen aandacht voor de verschillen tussen noord en zuid, en de oververhitte gebieden in de Randstad, waar steeds meer mensen buiten spel komen te staan’, aldus Mulder. ‘Op papier zijn veel dingen netjes geregeld, maar mensen in het Groningse aardbevingsgebied merken daar nauwelijks iets van. En de gemeentelijke energieloketten helpen burgers nog nauwelijks om in huis energie te besparen.’

De vereniging ziet ook positieve punten in de plannen. Zo gaat de eenmalige schenkingsvrijstelling per 1 januari 2017 omhoog van € 53.016 naar € 100.000. En komt er een fonds waaruit huiseigenaren leningen kunnen afsluiten voor het herstel van de fundering van hun woning. 

Meer informatie
Financiële veranderingen in 2017
Miljoenennota 2017, Belastingplan 2017, begrotingen 2017 (Rijksoverheid, 20 september 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers