Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Koolmonoxidemelder ontbreekt in veel huizen

Geplaatst op 28 sep 2016 , bijgewerkt 28 sep 2016, 00:00

In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 6000 panelleden. 

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas en hout. Eind 2015 bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat koolmonoxide niet alleen vrij kan komen bij slecht functionerende gashaarden en keukengeisers, maar ook bij moderne, goed onderhouden, cv-ketels. Bijvoorbeeld door slecht opgehangen rookgasafvoerpijpen die uiteindelijk gaan doorhangen. Een koolmonoxidemelder waarschuwt consumenten bij een verhoogde concentratie van CO.

Verplichte erkenningsregeling

De Consumentenbond wil dat monteurs bij de installatie en het onderhoud van een cv-ketel niet alleen naar het apparaat zelf kijken, maar naar het hele systeem, zodat eventuele mankementen worden opgemerkt. Ook is de bond voorstander van een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. Andere Europese landen hebben al zo'n regeling. Naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft Vereniging Eigen Huis vorig jaar ook al gepleit voor persoonlijk gecertificeerde installateurs.

Slechte koolmonoxidemeters

De Consumentenbond testte 19 koolmonoxidemelders, waarvan er drie niet goed uit de bus kwamen:

  • De Carbon Monoxide Safe van J&S Supply
  • De JLP-01 van het merk Pentagon
  • De BCN 1221 van Brennenstuhl

J&S Supply en Pentagon hebben op aandringen van de Consumentenbond een terugroepactie georganiseerd.

Het hele onderzoek staat in het oktobernummer van de Consumentengids.

Donderdag debatteren minister Schippers (Gezondheid) en minister Blok (Wonen) in de Tweede Kamer over de koolmonoxide-problematiek. 

Lees meer over koolmonoxide 

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers