Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

SNS past berekening boeterente oversluiten aan

Geplaatst op 04 okt 2016 , bijgewerkt 04 okt 2016, 15:45

SNS Bank past de berekening van de boeterente op het oversluiten van hypotheken aan. Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van het tv-programma Radar. 

Banken mogen huizenbezitters bij oversluiten van de hypotheek of extra aflossen niet meer vragen dan de werkelijk gemaakte kosten. Die regel geldt sinds de ingang van nieuwe hypotheekregels in juli. SNS Bank – die per 1 januari verdergaat als Volksbank – stelt nu klanten te compenseren die sindsdien te veel hebben betaald bij het vervroegd aflossen op hun hypotheek. 

SNS gaat bij annuïtaire en lineaire hypotheken rekening houden met aflossingen die een klant in de resterende renteperiode zou moeten doen als hij niet zou oversluiten. En SNS gaat een gewogen gemiddelde hanteren voor de resterende rentevaste periode.

Onderzoek AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt momenteel of de banken de nieuwe regels voor het berekenen van de kosten goed toepassen en of zij in het verleden te veel in rekening brachten bij klanten. Het onderzoek is naar verwachting eind dit jaar klaar.

Vereniging Eigen Huis juicht dit onderzoek toe en kijkt uit naar de conclusies. De vereniging eiste eerder al duidelijkheid van de banken over de berekening van de kosten voor oversluiten of vervroegd aflossen van de hypotheek. 

Gerelateerde artikelen
'Hypotheekklant betaalt teveel boeterente bij oversluiten' (september 2016)

Meer informatie
Nieuwe hypotheekregels
Hypotheek oversluiten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers