Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Overvaller richt pijlen vaker op woningen

Geplaatst op 12 okt 2016 , bijgewerkt 12 okt 2016, 00:00

Vier op de tien overvallen wordt gepleegd op een woning. Dat blijkt uit onderzoek van oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en veiligheidsonderzoeker Ben Rovers in opdracht van de Taskforce Overvallen.

Hoewel het totaal aantal overvallen in Nederland de afgelopen jaren flink gedaald is - van bijna 3.000 in 2009 naar ruim 1.200 vorig jaar - vindt een verschuiving plaats van winkels naar woningen. De onderzoekers zijn bang dat het aantal woningovervallen verder toeneemt, nu de spaarrentes zo laag zijn. Hierdoor zouden mensen vaker hun geld thuis bewaren.

Doelwitten

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven preventieve maatregelen genomen om overvallen tegen te gaan, zoals een betere beveiliging en overvaltrainingen voor winkeliers. De onderzoekers vermoeden dat criminelen daarom andere doelwitten kiezen. De politie adviseert huiseigenaren onder meer om geen onbekenden binnen te laten en een kierstandhouder te plaatsen zodat de deur op een kier kan blijven staan.

Slachtoffers van (woning)overvallen kunnen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven subsidie aanvragen voor beveiligingsmaatregelen.

Taskforce Overvallen 

De Landelijke Taskforce Overvallen begon in 2009 onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Deze samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven wordt verlengd tot en met 2018.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers