Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Twee van drie energiedoelen niet gehaald'

Geplaatst op 17 okt 2016 , bijgewerkt 17 okt 2016, 14:21

Twee van de drie belangrijkste doelen uit het Nationaal Energieakkoord worden waarschijnlijk niet gehaald. Dat staat in de Nationale Energieverkenning, die vrijdag werd gepubliceerd.

In 2020 moet 14% van de verbruikte energie in Nederland uit een duurzame bron komen. In datzelfde jaar moet ook 100 petajoule energie worden bespaard, wat ongeveer zoveel is als het energieverbruik van 1,5 miljoen huishoudens. Deze twee doelen worden waarschijnlijk niet gehaald. Het aandeel duurzame energie blijft steken op 12,5% of 12,7% en de berekende besparing bedraagt in 2020 68 petajoule.

Het derde doel, 90 duizend extra banen, wordt wel gehaald.

Besparingsverplichting

Om de besparing van 100 petajoule alsnog te bereiken, werkt minister Henk Kamp (Economische Zaken) met de ondertekenaars van het Energieakkoord (onder meer milieu- en werkgeversorganisaties) aan een besparingsverplichting voor huis- en kantooreigenaren. Hoe die verplichting eruit komt te zien, maakt hij half november bekend. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kamp daarover dat er in ieder geval ‘geen sprake is van een extra heffing op de energierekening van burgers en bedrijven.’

Wat is de Nationale Energieverkenning?

Jaarlijks stellen Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de Nationale Energieverkenning samen. Hierin staat hoe de energiemarkt ervoor staat. Dit jaar besteedden de onderzoekbureaus extra aandacht aan de doelen van het Nationaal Energieakkoord.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers