Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kopers duurdere huizen krijgen makkelijker NHG

Geplaatst op 20 okt 2016 , bijgewerkt 20 okt 2016, 15:00

Vanaf 1 januari kunnen ook kopers van duurdere huizen Nationale Hypotheekgarantie (NHG) aanvragen. Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, gaat de bovengrens voor de NHG omhoog. Woningen met een koopsom tot maximaal € 245.000 kunnen dan een financiering krijgen met NHG. 

Dat meldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de NHG. Dit jaar kunnen woningen met een koopsom tot maximaal € 231.132 een hypotheek met NHG krijgen. 

De NHG-grens wordt vanaf 2017 weer jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Dat was voor 2009 ook zo. Om de woningmarkt een impuls te geven is de kostengrens in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot € 350.000. Sinds 2012 is de grens stapsgewijs afgebouwd.

Hogere NHG-grens met energiebesparing


Huizenkopers moeten steeds meer eigen geld inbrengen. De maximale hypotheek daalt met ingang van het nieuwe jaar van 102 % naar 101% van de waarde van het huis. Een groter deel van de bijkomende kosten als overdrachtsbelasting en financieringskosten moet daarom uit eigen middelen komen.

De gemiddelde huizenprijs is voor 2017 bepaald op € 245.000. Omdat mensen nog 101 % mogen lenen in het nieuwe jaar, kunnen ze maximaal een hypotheek met NHG afsluiten van € 247.450. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is dat 106 % en is de NHG-kostengrens € 259.700.

Van het aantal verstrekte hypotheken binnen de NHG-grens is in de eerste drie kwartalen van dit jaar ongeveer 74% met NHG verstrekt. Door de hogere huizenprijzen daalde het absolute aantal hypotheken met NHG het afgelopen kwartaal. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers