Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigenaar monumentale woning fors duurder uit

Geplaatst op 28 okt 2016 , bijgewerkt 28 okt 2016, 16:00

Het kabinet wil volgend jaar bezuinigen op de tegemoetkoming voor onderhoud en reparatie van Rijksmonumenten in privébezit. Het besluit betekent een forse kostenpost voor de ruim 30.000 eigenaren van een monumentale woning.  

Minister Bussemaker van Cultuur en staatssecretaris Wiebes van Financiën willen de bestaande fiscale aftrek voor monumentenonderhoud schrappen en vervangen voor een uitgeklede subsidieregeling. Het besluit komt neer op een bezuiniging van per saldo € <25 miljoen.

Vereniging Eigen Huis is tegen het kabinetsvoornemen. Eigenaren van monumentale woningen krijgen zo forse, verplichte onderhoudskosten voor hun kiezen. Zij mogen immers niet het onderhoud, behoud en herstel van hun woning naar eigen inzichten uitvoeren, maar zijn aan strenge regels gebonden. 

De waarde en verkoopbaarheid van monumentale woningen staan onder druk als de onderhoudskosten voor de eigenaren ervan fors stijgen, zo schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan staatssecretaris Wiebes. Volgens de vereniging hoeft de tegemoetkoming niet tussentijd ingrijpend te worden beperkt. In 2018 is immers als een evaluatie van het financieringsstelsel van de monumentenzorg gepland.

Meer informatie
Brief aan minister Bussemaker over afschaffing aftrek uitgaven monument
Persbericht VEH: Wonen in monument dreigt veel eigenaren boven het hoofd te groeien
Petitie tegen de bezuinigingen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers