Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningverkoop ruim 6 procent gestegen

Geplaatst op 17 nov 2016 , bijgewerkt 17 nov 2016, 16:00

In oktober steeg de woningverkoop met 6,2 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. In totaal verwisselden vorige maand 17.339 woningen van eigenaar.

Net als in de afgelopen maanden waren alle woningtypen meer in trek bij de koper. Vooral  twee-onder-een-kapwoningen waren met een verkoopstijging van iets meer dan 12 % populair. Bij vrijstaande woningen was te verkooptoename met 1,2 % het geringst.

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen als de notaris deze inschrijft. Dit is het moment waarop een koopwoning officieel van eigenaar verwisselt.

Vergeleken met een jaar eerder werden niet in alle provincies meer woningen verkocht. Zo daalde het aantal transacties in Utrecht (-7,2 %), Groningen (-5,6 %) en Noord-Holland (-3,6 %).

Aanbod neemt verder af

De afname is die landsdelen heeft vooral te maken met de overspannen woningmarkt in de steden Amsterdam, Utrecht en Groningen. In die plaatsen houdt het koopwoningaanbod de vraag bij lange na niet bij. 

De regionale krapte op de woningmarkt wordt gestaafd door cijfers van Calcasa. In Amsterdam en Utrecht daalde het aantal huizen dat te koop staat in vier jaar tijd met respectievelijk 65 % en 68 %. In heel Nederland nam het aanbod in hetzelfde tijdsbestek met 33 % af tot ongeveer 184.000 te koop staande woningen nu, zo meldt technologiebedrijf gericht op de vastgoedmarkt donderdag.  

Het Kadaster registreerde vorige maand 24.229 nieuwe hypotheken. Dit komt neer op een lichte stijging van 3,7 % ten opzichte oktober vorig jaar. 

Gerelateerde nieuwsberichten
NVM: koopwoningaanbod slinkt snel 
Vertrouwen woningmarkt onverminderd groot

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers