Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minister Van der Steur wil massaclaims eenvoudiger maken

Geplaatst op 17 nov 2016 , bijgewerkt 17 nov 2016, 15:44

Er moet een nieuwe regeling komen die het indienen van massaclaims eenvoudiger moet maken. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend. 

Voortaan moeten grote groepen gedupeerden in één procedure bij de rechter vergoeding kunnen krijgen voor slechte producten of gebrekkige dienstverlening.

Consumenten en bedrijven nemen steeds meer gestandaardiseerde producten en diensten af, die onder algemene voorwaarden worden gekocht. Dit betekent dat dezelfde problemen ontstaan wanneer de verkoper tekortschiet. Meerdere kopers kunnen daardoor schade lijden. Het is dan praktisch als de vergoeding van deze massaschade efficiënt kan worden geregeld.

Langdurige procedures

Nu al kunnen claimstichtingen en belangenorganisaties naar de rechter stappen, waarna de rechter bepaalt of onrechtmatig is gehandeld. Maar daarna moeten  gedupeerden nog een schikking treffen of opnieuw naar de rechter stappen om hun geld te krijgen. Dat gaat met de nieuwe regeling veranderen. De schadevergoeding kan straks voor iedereen in één keer worden geregeld. Dat voorkomt langdurige en kostbare procedures.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

‘Wij zijn blij met deze verbetering van de rechtspositie voor consumenten’, zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg. ‘Het moet hiermee voor consumenten makkelijker worden om compensatie te krijgen voor geleden schade. Ook gaan er eisen gesteld worden aan claimstichtingen zodat er een einde moet komen aan commercieel ingestelde initiatieven.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers