Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Opslag Duurzame Energie stijgt volgend jaar

Geplaatst op 22 nov 2016 , bijgewerkt 22 nov 2016, 00:00

Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar € 17 meer aan de Opslag Duurzame Energie (ODE). Vandaag werd deze wijziging in de Wet Opslag Duurzame Energie van minister Kamp (Economische Zaken) aangenomen in de Tweede Kamer. 

Particulieren en bedrijven betalen sinds 2013 jaarlijks een opslag op hun energierekening. Het doel van deze ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. In het startjaar betaalde een gemiddeld gezin jaarlijks ruim € 9 aan ODE, volgend jaar wordt dat zo’n 62 euro. Volgens de laatste prognoses loopt dit bedrag in 2023 op naar gemiddeld € 227. Consumenten ontvangen slechts een fractie van de opbrengsten uit de SDE+-pot, vooral het bedrijfsleven trekt hier voordeel van. Eerder riep de vereniging minister Kamp al op om ook consumenten meer te laten profiteren van deze regeling.

Toekomst ODE

Minister Kamp heeft eerder laten weten dat hij de ODE na 2017 op wil laten gaan in de energiebelasting. De relatie met duurzame energie zou daarmee verdwijnen. Vereniging Eigen Huis is daar niet blij mee. Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen: ‘De ODE moet transparant blijven. Consumenten moeten weten waaraan het geld wordt besteed en hoe effectief die besteding is.’ Het geld moet volgens Van der Veen ten goede komen aan duurzame energie en niet verdwijnen in de algemene belastingopbrengsten. ‘We zijn bang dat dit gaat gebeuren.’

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.