Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Opslag Duurzame Energie stijgt volgend jaar

Geplaatst op 22 nov 2016 , bijgewerkt 22 nov 2016, 00:00

Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar € 17 meer aan de Opslag Duurzame Energie (ODE). Vandaag werd deze wijziging in de Wet Opslag Duurzame Energie van minister Kamp (Economische Zaken) aangenomen in de Tweede Kamer. 

Particulieren en bedrijven betalen sinds 2013 jaarlijks een opslag op hun energierekening. Het doel van deze ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. In het startjaar betaalde een gemiddeld gezin jaarlijks ruim € 9 aan ODE, volgend jaar wordt dat zo’n 62 euro. Volgens de laatste prognoses loopt dit bedrag in 2023 op naar gemiddeld € 227. Consumenten ontvangen slechts een fractie van de opbrengsten uit de SDE+-pot, vooral het bedrijfsleven trekt hier voordeel van. Eerder riep de vereniging minister Kamp al op om ook consumenten meer te laten profiteren van deze regeling.

Toekomst ODE

Minister Kamp heeft eerder laten weten dat hij de ODE na 2017 op wil laten gaan in de energiebelasting. De relatie met duurzame energie zou daarmee verdwijnen. Vereniging Eigen Huis is daar niet blij mee. Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen: ‘De ODE moet transparant blijven. Consumenten moeten weten waaraan het geld wordt besteed en hoe effectief die besteding is.’ Het geld moet volgens Van der Veen ten goede komen aan duurzame energie en niet verdwijnen in de algemene belastingopbrengsten. ‘We zijn bang dat dit gaat gebeuren.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers