Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: 'Commissie nodig voor slimme meterproblemen'

Geplaatst op 22 nov 2016 , bijgewerkt 22 nov 2016, 13:00

Minister Kamp (Economische Zaken) moet een commissie samenstellen die de problemen rond de slimme energiemeter en het bijbehorende verbruikskostenoverzicht snel gaat oplossen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis dinsdag in een brief aan de minister. 

Huishoudens met een slimme meter krijgen elke twee maanden een verbruikskostenoverzicht van hun energieleverancier. Dit overzicht zet nauwelijks aan tot energiebesparing, blijkt uit onderzoek dat Vereniging Eigen Huis afgelopen zomer deed. Van de ruim 4 duizend ondervraagde leden vindt ongeveer 30 % dat het overzicht leidt tot besparing. 

Moeilijk te doorgronden 

Daarbij maakte het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week bekend dat huishoudens met een slimme meter minder energie besparen dan verwacht. De Rijksoverheid ging voor de verspreiding van de slimme meter uit van een gemiddelde besparing van  3,5 %, maar huishoudens besparen gemiddeld nog geen 1 %. ‘De verbruikskostenoverzichten zijn moeilijk te doorgronden en leiden daarom niet tot de gewenste gedragsverandering van consumenten,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

Commissie 

Vereniging Eigen Huis wil daarom dat een commissie, met daarin onder meer netbeheerders en energieleveranciers, ervoor gaat zorgen dat huishoudens met  de slimme meter meer energie besparen.  ‘Belangrijk is dat wordt gekeken hoe alle slimme toepassingen kunnen aasluiten op het gedrag van consumenten,’ zegt Van der Veen. 
 
Tot 2020 vervangen netbeheerders alle huidige gas- en elektriciteitsmeters door een slimme meter die ze op afstand kunnen uitlezen. Bij ongeveer 2,5 miljoen huishoudens hangt nu een slimme meter. 

Eigen Huis Magazine schreef in november een artikel over de slimme meter

Meer informatie 

Lees de brief die Vereniging Eigen Huis schreef aan minister Kamp.

Lees meer achtergrondinformatie over de slimme meter. 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?