Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

OZB gaat komend jaar licht omhoog

Geplaatst op 30 nov 2016 , bijgewerkt 02 dec 2016, 11:00

Huiseigenaren betalen komend jaar gemiddeld 1,3 % meer aan onroerendezaakbelasting (OZB). Gemeenten blijven hiermee voor het eerst in vijf jaar gemiddeld onder het maximum van 1,97 %.

Dat blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 109 van de 390 gemeenten. In 32 gemeenten stijgt de belasting op de eigen woning toch met meer dan 2 %. In 29 van de onderzochte gemeenten daalt de OZB.

Zoals ieder jaar zijn er uitschieters. Zo betaalt een huiseigenaar in Nijmegen in 2017 gemiddeld € 510 aan OZB. Dat is vier keer zoveel als in Den Haag, waar de huiseigenaar gemiddeld € 127 betaalt. De grootste stijger is de Groningse gemeente Haren. De gemiddelde ozb-aanslag gaat daar met 12 % omhoog van € 378 naar € 423. Grootste dalers zijn de gemeenten Rijswijk en Mierlo* (-7 %).

Beter verantwoorden

Uit onderzoek onder leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat huiseigenaren de huidige belastingheffing redelijk vinden, maar dat ze ontevreden zijn als de OZB wordt gebruikt om gaten in de begroting van gemeenten te dichten. Gemeenten moeten volgens de respondenten beter verantwoorden waaraan het opgehaalde geld wordt besteed. En huurders zouden moeten meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen waar iedereen van profiteert. 

‘Het verhogen van de OZB als de waarde van woningen daalt, zoals in de afgelopen crisisjaren regelmatig voorkwam, wijst men massaal af’, zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging. ‘Daarom pleit Vereniging Eigen Huis bij een volgend kabinet voor een beter, evenwichtiger systeem van lastenverdeling.’

Meer informatie
Persbericht Vereniging Eigen Huis (30 november 2016)
Bekijk hier of de woonlasten 2017 in uw gemeente bekend zijn
Steekproef woonlasten 2017

Update 2 december 2016
*De gemeente Mierlo heeft na publicatie van het onderzoek een wijziging in de door hen verstrekte gegevens doorgegeven. Door een aanpassing van de WOZ-waarden stijgt de onroerende zaakbelasting gemiddeld met 1,93% in plaats van dat deze daalt met 7%.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.