Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamp: huizen niet meer aansluiten op aardgas

Geplaatst op 07 dec 2016 , bijgewerkt 07 dec 2016, 10:25

Nieuwe huizen worden op termijn niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk en bestaande woningen moeten aardgasvrij worden gemaakt. Dat staat in de Energieagenda die minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag presenteerde. 

De Rijksoverheid streeft naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening in 2050. Dan moet de CO2-uitstoot 80 tot 95 % lager zijn dan in 1990. Daarom worden geen nieuwe gasnetwerken meer aangelegd en verdwijnt de aansluitplicht voor nieuwbouwhuizen. 

Huizen worden volgens Kamp in de toekomst verwarmd met de restwarmte van fabrieken. Koken gebeurt alleen nog elektrisch. Aan NRC licht Kamp toe ‘dat de overgang naar een gasloze maatschappij geleidelijk zal plaatsvinden.’ Als eerste zijn nieuwe wijken aan de beurt en daarna de buurten die gerenoveerd moeten worden. In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij en geïsoleerd zijn. 

De Energieagenda is het vervolg op het Nationale Energieakkoord dat in 2013 werd gesloten door ruim veertig werkgevers-, werknemers- en milieuorganisaties. Hierin staan afspraken over onder meer energiebesparing en duurzaamheid. De Energieagenda beschrijft het energiebeleid na 2023, het jaar waarin het Energieakkoord eindigt. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

‘Dat we stoppen met het gebruik van gas lijkt op termijn onvermijdelijk. De alternatieven en mogelijkheden zullen daarbij lokaal verschillen,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt het van essentieel belang consumenten te betrekken bij de energietransitie en te zorgen voor draagvlak. ‘Kijk samen met consumenten wat de alternatieven zijn en wat dit betekent voor bijvoorbeeld de energierekening en het comfort in huis. Als we kijken naar de ervaringen met één van de alternatieven van gas, stadsverwarming, is er nog veel te winnen,’ zegt Van der Veen. Volgens hem leven er nog veel vragen onder consumenten over de hoogte van de energierekening en de gedwongen winkelnering. Van der Veen: ‘De aanleg van grootschalige warmtenetten als alternatief voor gas kan daarvan niet los worden gezien.’ 


 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers