Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM geeft duidelijkheid over leennormen hypotheken

Geplaatst op 14 dec 2016 , bijgewerkt 14 dec 2016, 16:00

Wie een hypotheek onder de huidige leennormen wil afsluiten, moet snel zijn. Alleen wie voor 1 februari 2017 een bindende offerte van de geldverstrekker ontvangt valt nog onder de bestaande leennormen, zo maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekend.

In 2017 kunnen huizenkopers maximaal 101% van de woningwaarde lenen, tegen 102% nu. Concreet betekent dit dat kopers na 1 januari meer eigen geld moeten meebrengen om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen. Ook kunnen sommige kopers komend jaar minder lenen op basis van hun inkomen.

Vooral eenverdieners en kopers die maximaal, dus nog 102% van de woningwaarde, willen lenen moeten haast maken. Dat geldt ook voor kopers die op basis van de huidige normen een NHG-hypotheek willen. 

Twee voorwaarden

Wie op de valreep nog onder de leennormen van 2016 wil vallen, moet volgens de AFM aan twee voorwaarden voldoen. Zo moet de hypotheek moet voor 31 december dit jaar zijn aangevraagd. Daarnaast moet de geldverstrekker voor 1 februari 2017 een bindende offerte hebben uitgebracht.

Volgens Vereniging Eigen Huis is het sterk de vraag of de laatste deadline wel haalbaar is voor kopers die nog een hypotheek willen onder de huidige leennormen. Voordat geldverstrekkers een hypotheekaanvraag definitief goedkeuren, moeten alle stukken zoals een werkgeversverklaring, taxatierapport en koopakte zijn ontvangen en beoordeeld. Het hangt daarom vooral van de handelingssnelheid van de geldverstrekkers af of zij hun klanten voor 1 februari een bindende offerte kunnen verstrekken.

Vereniging Eigen Huis raadt kopers dan ook aan op tijd de benodigde stukken te leveren. Alleen al een taxatie kost doorgaans al twee tot drie weken om te regelen. Ook moeten kopers de geldverstrekkers expliciet vragen of zij überhaupt voor 1 februari een bindende offerte kunnen leveren. 


Meer informatie
Financiële veranderingen per 2017
Lees het persbericht van de AFM 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers