Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Alternatieven voor afhandelen aardbevingsschade

Geplaatst op 20 dec 2016 , bijgewerkt 20 dec 2016, 16:05

Studenten en docenten van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben drie alternatieven aangedragen om de aardbevingsschade in Groningen af te handelen. In alle scenario’s wordt de rol van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) beperkt.

Uit interviews met belanghebbenden, waaronder bewonersorganisaties, de NAM, Nationaal Coördinator Groningen en Centrum Veilig Wonen, blijkt het huidige systeem veel nadelen te kennen. Zoals het gebrek aan transparantie, de langdurige procedures en de kosten voor de organisatie.

Scenario's

Als oplossing zijn drie alternatieve scenario’s geschetst. Het eerste alternatief vergroot de publieke regie op de schadeafhandeling door een andere rolverdeling tussen bestaande partijen. In het tweede scenario neemt de staat de afhandeling van de schade op zich. In het laatste scenario is de staat naast de NAM aansprakelijk voor aardbevingsschade.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.

Vereniging Eigen Huis is al langer van mening dat de NAM als schadeveroorzaker zich afzijdig moet houden van schadeherstel.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers