Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaren blijven extra aflossen op hypotheek

Geplaatst op 22 dec 2016 , bijgewerkt 22 dec 2016, 14:00

Dit jaar lossen Nederlanders naar schatting voor meer dan € 10 miljard extra af op hun hypotheek. Dat becijferde de NOS na een rondgang langs de grootbanken.

Geld op de spaarrekening levert momenteel nauwelijks rente-inkomsten op en spaargeld wordt door de oplopende inflatie steeds minder waard. Mensen met meer dan € 24.437 aan spaargeld moeten bovendien vermogensrendementsheffing betalen. Voor sommigen een reden om geld dat ze kunnen missen in hun huis te stoppen. ‘Bij de huidige lage rente is de beste beleggingstip het aflossen van je hypotheek’, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in oktober.

Het aantal hypotheekaflossingen is volgens Nederlandse banken hoog, maar niet zo hoog als in 2014. In dat jaar losten huiseigenaren voor € 18 miljard extra af. Dat had mede te maken met de versobering van de schenkingsregeling na dat jaar. In het voorjaar bleek uit cijfers van DNB dat huiseigenaren in de drie voorgaande jaren vrijwillig € 45 miljard aflosten.

'Houd financiële buffer aan'

‘Aflossen is een manier om je maandlasten te verlagen, bijvoorbeeld als je pensioen lager uitvalt dan gedacht’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Je kunt jaarlijks 10 % van de hypotheeksom boetevrij aflossen, vaak nog meer.’ Toch raadt hij woningbezitters aan niet zomaar al het spaargeld in de hypotheek te steken. ‘Je kunt er dan niet meer gemakkelijk bij als je het toch nodig hebt voor andere zaken. Houd daarom altijd een financiële buffer aan.’

Is aflossen voor u aantrekkelijk?
Aflossen hypotheek blijft populair, mede door lage spaarrente (NOS, 22 december 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers