Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eerste Kamer stemt voor omkering bewijslast Groningen

Geplaatst op 22 dec 2016 , bijgewerkt 22 dec 2016, 15:35

Groningers hoeven in de toekomst niet meer te bewijzen dat schade aan hun woningen is ontstaan door gaswinning. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet gaan aantonen dat de schade niet door gaswinning is ontstaan. Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat unaniem door de Eerste Kamer is aangenomen.

Daarnaast is besloten dat de opkoopregeling een vervolg krijgt. In 2016 hebben 179 woningeigenaren zich aangemeld voor de proef, maar het budget was voldoende voor het opkopen van 55 woningen.

Opkoopregeling

De opkoopregeling werd in het leven geroepen voor Groningers die in de kern van het aardbevingsgebied wonen, maar hun huis niet verkocht krijgen. De woning moet minimaal een jaar te koop staan tegen een realistische vraagprijs. Daarnaast moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden, waardoor de nood tot verkoop hoog is. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden of financiële problemen.

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft gepleit voor het invoeren van omkering van de bewijslast. Daarnaast wil de vereniging een algemene opkoopregeling voor alle Groningers die door de aardbevingen hun woning niet verkocht krijgen, ongeacht of er sprake is van bijzondere omstandigheden. Wat de exacte uitwerking van beide voorstellen zal zijn, houdt de vereniging scherp in de gaten.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers