Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Eigenaar Koopgarantwoning krijgt keuze uit taxateurs

Geplaatst op 22 dec 2016 , bijgewerkt 23 dec 2016, 09:10

Eigenaren die hun woning hebben gekocht met Koopgarant, kunnen vanaf 1 februari bij terugkoop aan de corporatie kiezen uit drie taxateurs. Daarnaast krijgen zij de mogelijkheid zelf een andere taxateur te selecteren, maar dan zijn de taxatiekosten voor eigen rekening.

De maatregel moet de positie van de woningeigenaar versterken en de eventuele verdenking van gesjoemel voorkomen. Dat blijkt uit een brief die Stichting Opmaat heeft verstuurd naar minister Blok, in reactie op de brief die Vereniging Eigen Huis in november aan de minister stuurde.

Tevens heeft de stichting woningcorporaties opgeroepen om dossiers van nieuwbouwprojecten tot en met 2011 na te kijken op mogelijke fouten. De vereniging vroeg de minister een onderzoek in te stellen naar taxaties die plaatsvinden in het kader van Koopgarant.

Koopgarant

Koopgarant is een koopconstructie die in 2003 werd ingevoerd. Mensen die net te weinig inkomen hebben, kunnen hierdoor een huis kopen van bijvoorbeeld een woningcorporatie. Bij aankoop van de woning krijgt de koper een korting op de aankoopprijs. Bij verkoop deelt de corporatie mee in de waardeontwikkeling.

De woning wordt zowel bij aankoop als verkoop getaxeerd. Op basis van de taxatie wordt de korting en later de winst of het verlies bepaald. Kopers hebben het idee dat er gesjoemeld wordt met de taxaties.

De Monitor

Televisieprogramma De Monitor heeft ook al twee uitzendingen aandacht aan de problematiek besteed. Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft mede daardoor een onderzoek ingesteld naar de taxatie van Koopgarantwoningen in Apeldoorn.

Brief Vereniging Eigen Huis aan minister Blok over Koopgarant (pdf)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.