Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Stadsverwarming komend jaar € 24 duurder

Geplaatst op 23 dec 2016 , bijgewerkt 23 dec 2016, 11:00

Huishoudens met blok- of stadsverwarming betalen voor de levering van warmte komend jaar gemiddeld € 24 meer dan in 2016. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend.

Meer dan een half miljoen huishoudens verwarmen hun huis met blok- of stadswarmte. De gemiddelde jaarrekening stijgt in 2017 tot € 1.093.

Volgens de Warmtewet mogen consumenten met stads- en blokverwarming niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel. Het tarief van stads- en blokverwarming is gekoppeld aan dat van aardgas. Omdat de gasprijs stijgt, neemt ook het tarief van stads- en blokverwarming toe.

Een huis met stads- of blokverwarming heeft geen cv-ketel. De woning wordt met restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale verwarmd. Wie stadsverwarming heeft, kan niet wisselen van warmteleverancier.

Over stadsverwarming bestaat onder de leden van Vereniging Eigen Huis veel onvrede. ‘Onze leden klagen over de hoge energierekening en het gebrek aan keuzevrijheid,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een betere bescherming van consumenten met een collectieve warmtevoorziening, zoals blok- en stadsverwarming. Binnenkort stuurt minister Henk Kamp (Economische Zaken) de nieuwe Warmtewet naar de Tweede Kamer. Deze wet moet consumenten beter beschermen. Eerder heeft de Vereniging zich hier kritisch over uitgelaten.

Meer informatie

VEH: herziening Warmtewet onvoldoende 

Warmtewet moet consumentvriendelijker 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers