Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eerste ‘nieuwe’ zzp’er sluit NHG-hypotheek af

Geplaatst op 28 dec 2016 , bijgewerkt 28 dec 2016, 13:30

De eerste zzp’er die minimaal een jaar eigen baas is heeft een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten bij Delta Lloyd. Dat meldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie achter de NHG.

Vanaf 1 december kunnen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die minimaal een jaar zelfstandige zijn een hypotheek met NHG aanvragen. Voorheen moesten zij minimaal drie jaar als zzp'er werken om voor een dergelijke hypotheek in aanmerking te komen. ‘We merken dat er al veel vraag naar is’, zegt Dylan Dresens, directeur Beleid en Ontwikkeling bij het WEW. 

Vooralsnog kunnen zzp'ers na een jaar zelfstandigheid alleen terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon en RegioBank. Woonfonds en NIBC Direct sluiten zich per 1 januari aan bij het initiatief. 

Vereniging Eigen Huis positief


Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders werken als zzp'er. Zij krijgen minder snel een hypotheek, omdat geldverstrekkers vaak liever de zekerheid willen van een vast contract. Het WEW hoopt met de nieuwe mogelijkheid in te spelen op een veranderende arbeidsmarkt. Zo weegt bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag iemands verdiencapaciteit zwaarder dan de contractvorm. 

Vereniging Eigen Huis is positief over de wijzigingen van de NHG-regels voor zzp’ers.

In 2016 kunnen woningen met een koopsom tot € 231.132 met NHG worden gefinancierd. Vanaf 1 januari wordt dit bedrag verhoogd naar maximaal € 245.000.

Meer informatie:
Voorwaarden NHG

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers