Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Tekort aan vakmensen dreigt

Geplaatst op 29 dec 2016 , bijgewerkt 29 dec 2016, 00:00

Door de aantrekkende woningmarkt, is de vraag naar klusjesmannen, stukadoors, elektriciens en schilders groot. Maar tegenover die grote vraag staat een krap aanbod van deze vakmensen.

Veel mensen willen een andere keuken, badkamer of een uitbouw maar kunnen geen vakmensen vinden. ‘Een verbouwing moet tegenwoordig maanden van tevoren worden gepland’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Het tekort aan vakmensen is het grootst in de Randstad en de grote steden.’ Uit onderzoek van Aannemersfederatie Nederland (AFNL) vorige week bleek ook dat het vinden van vakmensen een van de grootste problemen is waar MKB-ondernemers momenteel tegenaan lopen.

Vergrijzing

Het tekort aan vakmensen dreigt door de vergrijzing in de bouwsector de komende jaren nog veel groter te worden. Uit het ABN AMRO rapport ‘De toekomst van personeel in de bouwsector’ blijkt dat het aantal jongeren dat tussen 2009 en 2015 in de bouw werkte, is gedaald met 45%. Daarentegen steeg het aantal 55-plussers van 16 naar 20%.
Ook daalt het aantal inschrijvingen voor technische opleidingen de laatste jaren sterk. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat vorig jaar 3% minder studenten zich inschreven voor een opleiding in de bouw, grond-, weg- en waterbouw. Het aantal inschrijvingen nam in 2013 en 2014 ook al af, met respectievelijk 15% en 11% .

Tarieven

Door de grote vraag gaan de tarieven van de klusjesmannen weer omhoog. Tijdens de crisis verlaagden ze vaak hun prijzen om te kunnen overleven. Om te voorkomen dat u te veel betaalt voor een verbouwing, heeft Vereniging Eigen Huis de Prijzenindicator ontwikkeld. Die geeft een kostenindicatie van de twaalf meest voorkomende klussen aan de eigen woning.

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers