Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Nieuwe studiefinanciering beperkt hypotheekruimte'

Geplaatst op 08 jan 2016 , bijgewerkt 08 jan 2016, 15:00

De gemiddelde studieschuld stijgt in het nieuwe leenstelsel van € 15.000 naar € 35.000, verwacht De Hypotheekshop. Als dat klopt, kan iemand met een studieschuld straks ongeveer € 11.000 minder hypotheek krijgen dan in het oude stelsel, berekende Vereniging Eigen Huis.

Mark de Rijke, directeur business development bij De Hypotheekshop, spreekt zijn verwachting vandaag uit in de Volkskrant. 

In het nieuwe leenstelsel, dat 1 september 2015 is ingegaan, krijgen nieuwe hbo- en universitaire studenten geen basisbeurs meer. Dat scheelt hen circa € 267 per maand. Ze kunnen dit bedrag nog wel voordelig lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

DUO verwacht dan ook dat de gemiddelde studieschuld zal toenemen, maar kan nog niet zeggen met welk bedrag. Het ministerie van Onderwijs doet hier momenteel onderzoek naar en komt later deze maand met cijfers. De Rijke denkt dat studenten soms naast het bedrag van de basisbeurs nog wat extra lenen, omdat de rente van DUO nu zo laag is. Budgetinstituut Nibud raadt dit ‘bijlenen’ af.

Moeilijker

De Hypotheekshop zegt zich zorgen te maken, omdat de hypotheekregels toch al steeds strenger worden. Per 1 januari 2016 is de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde bijvoorbeeld verlaagd van 103% naar 102%. ‘Zo wordt het steeds iets moeilijker om een huis te kopen, vooral als de rente weer gaat stijgen’, zegt De Rijke.

Verzwijgen

Bestaande leningen beperken de hypotheekruimte. De vuistregel bij studieschulden is nu dat de verlaging van de hypotheekruimte ongeveer even groot is als de studieschuld. Hypotheekadviseurs zijn verplicht te vragen naar een studieschuld, maar ze kunnen niet makkelijk controleren of de opgave van de klant klopt. Een verzwegen studieschuld kan tijdens de looptijd van de hypotheek zorgen voor betalingsproblemen of problemen met de bank.

Regels hypotheekverstrekking

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers