Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Nederlandse cv-ketels vanaf 2017 geschikt voor buitenlands gas'

Geplaatst op 14 jan 2016 , bijgewerkt 14 jan 2016, 13:44

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat volgend jaar alleen nog gastoestellen worden verkocht die ook geschikt zijn voor buitenlands gas. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat in Groningen vanwege het aardbevingsgevaar steeds minder gas mag worden gewonnen, stapt Nederland op termijn mogelijk helemaal over op geïmporteerd gas. Dat heeft een andere samenstelling dan het Groningse gas. Het Nederlandse laagcalorische gas is van constante kwaliteit en het buitenlandse hoogcalorische gas is veel grilliger. De meeste Nederlandse cv-ketels en fornuizen zijn niet geschikt voor dit importgas.

Kamp stelt voor dat vanaf 2017 alleen nog toestellen mogen worden verkocht die voor Nederlands en buitenlands gas geschikt zijn. Wie in 2016 een nieuw fornuis of cv-ketel koopt, doet er goed aan na te vragen of het apparaat geschikt is voor hoogcalorisch gas.

Het is nog onzeker of Nederland helemaal over gaat op hoogcalorisch gas, omdat de overgang duur en complex is, schrijft Kamp. Ook zal de marktvraag naar gas waarschijnlijk dalen. Het geïmporteerde gas kan ook geschikt gemaakt worden voor Nederlandse toestellen. Daarvoor wordt een fabriek gebouwd in Zuidbroek.

Een eventuele wijziging van de gassamenstelling mag niet kostenverhogend werken voor de consument, vindt Vereniging Eigen Huis. Een andere gassamenstelling vraagt bovendien om een ruime overgangsperiode. De vereniging heeft het ministerie van Economische Zaken hier vorig jaar al op geattendeerd. 

Het voorstel van Kamp ligt bij de Raad van State.
 
Meer informatie
KetelKiezer
Uitleg over de cv-ketel in het Energiehuis

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.