Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

(Bank)spaarhypotheek afkopen mogelijk

Geplaatst op 04 jan 2017 , bijgewerkt 04 jan 2017, 10:00

Vanaf 1 januari kan een (bank)spaarhypotheek worden beëindigd bij aankoop van een nieuwe woning, zonder dat belasting moet worden betaald over het gespaarde tegoed. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar is niet altijd voordelig.

Vanaf 1 januari 2017 kan een bestaande (bank)spaarhypotheek belastingvrij worden afgekocht bij de aankoop van een nieuwe woning. Met het vrijgekomen tegoed moet de hypotheek worden afgelost. Bij een (bank)spaarhypotheek wordt belastingvrij gespaard voor de aflossing op de einddatum van de hypotheek. Als er nog niet 15 of 20 jaar premie is betaald, moest voorheen bij afkoop alsnog belasting betaald worden over het spaardeel. Vanaf dit jaar hoeft, bij de aankoop van een nieuw huis, de oude (bank)spaarhypotheek niet worden meegenomen, maar kan ook gekozen worden voor een nieuwe hypotheek. Of dit gunstig is, hangt af van veel factoren. 

Belangrijke overwegingen om de (bank)spaarhypotheek wel of niet te beëindigen zijn:

  • Een (bank)spaarhypotheek rendeert vooral aan het eind van de looptijd. De invloed van kosten is dan kleiner en het gespaarde kapitaal groot. Bij vroegtijdige afkoop is dit voordeel weg. Laat een adviseur doorrekenen of het aflossen van de schuld meer oplevert dan het opgeven van dit voordeel.
  • Een (bank)spaarhypotheek biedt ook de bank zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost. Daarom is toestemming van de bank nodig bij afkoop. De bank eist in veel gevallen dat het nog niet afgeloste deel van de lening annuïtair wordt afgelost. 
  • Na afkoop kan niet opnieuw een (bank)spaarhypotheek worden afgesloten.

Meer over de huidige regelgeving

 

 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers