Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningmarkt koelt iets af

Geplaatst op 30 jan 2017 , bijgewerkt 30 jan 2017, 12:00

Het vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt is in januari voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. 

In januari daalde de Eigen Huis Marktindicator met 4 punten en komt daarmee op een stand van 113 punten. Deze graadmeter van de consumentenvertrouwen staat nog altijd hoog, maar heeft de afgelopen maanden terrein verloren ten opzichte van de recordstand van 121 punten die vorig jaar werd bereikt.

Was 2016 door het groeiende aantal woningverkopen een topjaar, voor de komende maanden verwacht Vereniging Eigen Huis dat deze groei afvlakt, of mogelijk omslaat in een lichte daling.

Het slinkende consumentenvertrouwen wordt veroorzaakt door de recente, lichte stijging van de hypotheekrente. Daarnaast daalt het woningaanbod in de populaire prijsklasse tussen € 200.000 en € 400.000 op veel plaatsen in de Randstad snel, terwijl de vraag onverminderd hoog blijft. Door de oplopende huizenprijzen worden woningen gemiddeld minder goed betaalbaar voor starters en doorstromers. Toch vindt nog altijd de helft van de Nederlanders het een goede tijd om een huis te kopen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers