Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

NHG-premie kan omlaag

Geplaatst op 31 jan 2017 , bijgewerkt 31 jan 2017, 13:00

Vereniging Eigen Huis vindt dat de premie die kopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden verlaagd. De Vereniging pleit hiervoor bij de eerstkomende herziening van de NHG-normen.

Het aantal mensen dat bij de NHG aanklopte met betalingsproblemen is afgenomen en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is gedaald. Daarom kan de premie omlaag. Het eigen vermogen van de NHG is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld tot ruim 960 miljoen euro.

Minder schadeclaims

Vorig jaar heeft NHG 22 % minder schadeclaims uitgekeerd. Huiseigenaren nemen sneller contact op met hun bank als hun hypotheek lastig betaalbaar dreigt te worden. Zij slagen er dan vaker in om hun eigen huis te behouden, of om het zonder verlies te verkopen. In Noord-Holland waren de verliezen het laagst, in Groningen en Zeeland gemiddeld het hoogst. Daar spelen nog steeds dalende huizenprijzen, de bevolkingskrimp en de schade aan onderpanden in de NAM-gebieden een rol.

In 2016 werd circa 74 % van de hypotheken met NHG afgesloten. De maximale koopsom voor een bestaande woning of nieuwbouwwoning met NHG is € 245.000. Geldverstrekkers bieden klanten een rentekorting op een hypotheek met NHG-zekerheid.

Crisisjaren

Bij een gedwongen verkoop van de woning dekt de NHG de schade, zodat de voormalige eigenaar zonder restschuld verder kan. Kopers betalen voor de zekerheid van NHG eenmalig een premie van 1 % van het hypotheekbedrag. In 2008 was die premie nog 0,45 %. In de crisisjaren liep de premie op doordat meer mensen in financiële problemen kwamen en hun huis met verlies moesten verkopen.

Meer informatie:

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.