Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Minister erkent belang draagvlak windmolens

Geplaatst op 10 feb 2017 , bijgewerkt 10 feb 2017, 09:00

Minister Kamp van Economische Zaken vindt het belangrijk om belanghebbenden zoals omwonenden al vroegtijdig bij windmolenprojecten te betrekken. De minister informeerde onlangs de Tweede Kamer over de evaluatie van de Rijkscoördinatieregeling.

De Rijkscoördinatieregeling (RCR) is bedoeld om bij projecten van nationaal belang de coördinatie van besluitvorming bij de rijksoverheid te leggen. Deze regeling wordt onder meer gebruikt om grote windparken te bouwen. De bedoeling is dat projecten hierdoor sneller kunnen worden gerealiseerd. De minister schrijft aan de Kamer dat er juist meer weerstand kan ontstaan als belanghebbenden zoals bewoners in het voortraject onvoldoende bij het project worden betrokken. Vooral wanneer nut en noodzaak van het project niet breed gedeeld worden kan dit juist voor vertraging zorgen in plaats van versnelling.

Vereniging Eigen Huis is blij dat de minister ook het belang van participatie en draagvlak ziet. Eerder riep de Vereniging al op om burgers een serieuze stem te geven bij grote energieprojecten. De vereniging wil dat goede waarborgen voor participatie in de Omgevingswet worden opgenomen. In de Omgevingswet staan regels voor ruimtelijke ontwikkeling. Zo wordt het recht op participatie ook wettelijk verankerd en blijft het niet vrijblijvend. Binnenkort presenteert de vereniging samen met de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) hiervoor een participatiewijzer.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.