Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minister erkent belang draagvlak windmolens

Geplaatst op 10 feb 2017 , bijgewerkt 10 feb 2017, 09:00

Minister Kamp van Economische Zaken vindt het belangrijk om belanghebbenden zoals omwonenden al vroegtijdig bij windmolenprojecten te betrekken. De minister informeerde onlangs de Tweede Kamer over de evaluatie van de Rijkscoördinatieregeling.

De Rijkscoördinatieregeling (RCR) is bedoeld om bij projecten van nationaal belang de coördinatie van besluitvorming bij de rijksoverheid te leggen. Deze regeling wordt onder meer gebruikt om grote windparken te bouwen. De bedoeling is dat projecten hierdoor sneller kunnen worden gerealiseerd. De minister schrijft aan de Kamer dat er juist meer weerstand kan ontstaan als belanghebbenden zoals bewoners in het voortraject onvoldoende bij het project worden betrokken. Vooral wanneer nut en noodzaak van het project niet breed gedeeld worden kan dit juist voor vertraging zorgen in plaats van versnelling.

Vereniging Eigen Huis is blij dat de minister ook het belang van participatie en draagvlak ziet. Eerder riep de Vereniging al op om burgers een serieuze stem te geven bij grote energieprojecten. De vereniging wil dat goede waarborgen voor participatie in de Omgevingswet worden opgenomen. In de Omgevingswet staan regels voor ruimtelijke ontwikkeling. Zo wordt het recht op participatie ook wettelijk verankerd en blijft het niet vrijblijvend. Binnenkort presenteert de vereniging samen met de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) hiervoor een participatiewijzer.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers