Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: nieuwe bouwwet, doe het niet!

Geplaatst op 15 feb 2017 , bijgewerkt 15 feb 2017, 11:00

Vereniging Eigen Huis heeft de Tweede Kamer gisteren opgeroepen om het wetsvoorstel ‘Kwaliteitsborging in de bouw’ niet aan te nemen. De Vereniging ziet grote nadelen voor de consument.

Proefprojecten verlopen tot nu toe desastreus. De kosten voor het toezicht op de bouw stijgen, terwijl de consument geen enkele zekerheid heeft over de kwaliteit. Morgen praat de Tweede Kamer opnieuw over het wetsvoorstel. Hierin wordt het toezicht op de bouwkwaliteit niet langer aan de gemeente, maar aan private partijen overgelaten. 

Zo’n grote stelselwijziging is volgens de Vereniging alleen denkbaar als blijkt dat er ook echt van de fouten uit proefprojecten is geleerd. Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: ‘Wij kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen dat de Tweede Kamer werkelijk van mening is dat het verantwoord en zorgvuldig zou zijn om de stelselwijziging maar gewoon over Nederland uit te rollen ten koste van de bouwconsument en zijn woning.’

Vereniging Eigen Huis heeft eerder al gepleit voor een knip in het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel regelt ook dat aannemers veel makkelijker door consumenten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de fouten die ze maken. Bovendien wordt de toetsing aan de bouwregels uitgebreid naar dat wat er werkelijk gebouwd is. Deze onderdelen verbeteren de positie van de consument direct. Daarom wil de Vereniging dat ze snel worden ingevoerd.

Meer informatie:

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers