Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: help Groningers met schade direct

Geplaatst op 15 feb 2017 , bijgewerkt 15 feb 2017, 13:00

Gedupeerden van gasschade in Groningen moeten direct worden geholpen, pas later moet worden bepaald wie de rekening betaalt. Vrijwel alle politieke partijen onderschrijven deze stelling van Vereniging Eigen Huis.

Vandaag debatteert de Tweede kamer over de gaswinning in Groningen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de Kamer het kabinet moet oproepen tot experimenten waarbij mensen met schade eerst worden geholpen. De financiële afwikkeling volgt dan later.

Vereniging Eigen Huis legde de stelling aan 13 politieke partijen. PvdA, D66 en SP waren het ‘helemaal eens’, VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS en PVV noteerden ‘eens’, terwijl SGP en VNL de optie ‘neutraal’ kozen. Geen enkele partij verwerpt de stelling. Partij voor de Dieren en DENK hebben niet gereageerd. 

Vereniging Eigen Huis vroeg eind vorige week ook al aan de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders om zo snel mogelijk proeven te starten met directe hulp. Mensen moeten eerst worden geholpen. Pas later moet door onafhankelijke deskundigen worden vastgesteld wie de rekening betaalt. Zonder tegenbewijs is dat de NAM. De brede steun die in de Kamer voor dit uitgangspunt bestaat, mag niet worden genegeerd, vindt de Vereniging.

Door een omgekeerd schadeproces moeten schades sneller worden afgehandeld. Dat moet leiden tot grotere tevredenheid onder de gedupeerden. ‘Dat is hard nodig. Uit ons vertrouwensonderzoek blijkt dat maar liefst 76 procent van de inwoners van het Groninger gaswinningsgebied de toekomst negatief of zeer negatief inziet. De mensen zijn het vertrouwen in een rechtvaardige aanpak volledig kwijt. De Kamer moet nu de daad bij het woord voegen en zorgen dat er wat verandert’, zegt Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen.

Meer informatie: 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers