Sinds 1 oktober 2016 zijn gemeenten verplicht om de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. Dat is prettig als u bezwaar wilt maken tegen een te hoge ozb-aanslag.
Deze weken versturen gemeenten hun gecombineerde WOZ-waarde en ozb-aanslag. Iedereen kan zijn eigen WOZ-waarde vergelijken met die van andere woningen en die informatie gebruiken bij een bezwaar of beroep tegen de WOZ-waarde van zijn eigen woning.
Om WOZ-waarden makkelijk op te kunnen vragen, is het WOZ-waardeloket opgericht. Helaas zijn nog niet alle gemeenten hierop aangesloten. Eerder heeft Vereniging Eigen Huis gemeenten opgeroepen om vaart te maken met de aansluiting op het Waardeloket. In het overzicht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kunt u zien welke gemeenten wel en welke nog niet staan vermeld.
Als u de WOZ-waarde van een woning wilt opvragen en uw gemeente is nog niet aangesloten op het Waardeloket, of de informatie is achterhaald, neem dan contact op met uw gemeente. Geef aan van welke woningen u de WOZ-waarde wenst.
Houd rekening met de bezwaartermijn van 6 weken na de dagtekening van uw WOZ-beschikking. Als u het niet eens bent met de hoogte van uw WOZ-waarde, kunt u binnen die periode bezwaar indienen. Als u uw bezwaar nog onvoldoende kunt motiveren, bijvoorbeeld omdat u wacht op de opgevraagde WOZ-waarden van de gemeente, kunt u het beste een proforma bezwaarschrift indienen. Hiermee verzoekt u om uitstel, zodat u in een later stadium uw bezwaar kunt aanvullen. Vereniging Eigen Huis heeft WOZ-voorbeeldbrieven gemaakt die u voor een bezwaarschrift kunt gebruiken.