Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Erfpachtvoorstel Utrecht veel te duur

Geplaatst op 29 mrt 2017 , bijgewerkt 29 mrt 2017, 14:00

De gemeente Utrecht moet met een beter betaalbaar voorstel komen om erfpacht te kunnen afkopen, vindt het merendeel van de Utrechtse gemeenteraad. Ook Vereniging Eigen Huis vindt het voorstel veel te duur. 

Utrechters met een huis op erfpachtgrond maken zich grote zorgen: hun huis dreigt door de erfpachtplannen van de gemeente onbetaalbaar te worden. Vereniging Eigen Huis roept de gemeente op om te komen met ‘een reëel en betaalbaar voorstel’. De gemiddelde afkoopsom zou in het huidige voorstel kunnen oplopen naar € 43.000 op een woning van € 300.000, een bedrag dat voor veel mensen onbetaalbaar is. 

Volgens de Vereniging zet het huidige Utrechtse voorstel de Utrechters klem. Het is onduidelijk wat ze te wachten staat als ze de erfpacht niet afkopen, behalve dat de jaarlijkse erfpachtbedragen sterk zullen stijgen. 

In opdracht van Vereniging Eigen Huis heeft onderzoeksbureau Rigo een onderzoek uitgevoerd naar de nieuwe erfpachtplannen in Utrecht. Dit rapport is donderdag 23 maart naar de gemeente gestuurd. De behandeling van het erfpachtvoorstel was op dinsdagavond 28 maart.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers