Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Update: Banken reageren op misleiding huizenkopers

Geplaatst op 26 apr 2017 , bijgewerkt 26 apr 2017, 16:00

Naar aanleiding van het onderzoek naar de verhuisregelingen van hypotheken hebben de vier bij naam genoemde geldverstrekkers gereageerd. Lees hieronder hun reacties.

Allianz

Bij Allianz is het voor bestaande NHG-klanten per 29 mei 2017 mogelijk de oude rente mee te nemen naar een nieuwe woning zonder NHG. Het gaat dan om hypotheken voor maximaal 80 % van de marktwaarde en voor een maximumbedrag van € 500.000. Er gelden nog wel enkele kleinere voorwaarden, zoals het ontbreken van betalingsachterstand.

ING

'Wij vinden het jammer dat we dat niet duidelijk hebben kunnen maken in het onderzoek, waardoor er mogelijk en onnodig onrust is ontstaan bij onze klanten. Het voordeel van een lage rente gaat niet verloren, ook als een vervolgfinanciering niet langer onder NHG voorwaarden wordt gesloten. Dat mag dus geen reden zijn om af te zien van de keuze voor een lange rentevast periode. ING biedt zelfs de mogelijkheid om tot 6 maanden na het aflossen van de oude lening een beroep op deze regeling te doen, omdat wij ons realiseren dat mensen soms tijdelijk in een huurwoning verblijven.'

bijBouwe

Geldverstrekker bijBouwe heeft Vereniging Eigen Huis laten weten dat intern overleg heeft opgeleverd dat er toch mogelijkheden zijn om de rente van een hypotheek met NHG mee te nemen bij verhuizing naar een nieuwe hypotheek zonder NHG. Voorwaarde is wel dat de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de lening in de nieuwe situatie niet hoger wordt. Er wordt uitgegaan van de resterende looptijd van de rentevastperiode en de oorspronkelijke rentelijst die bij het aangaan van de hypotheek van toepassing was. Vereniging Eigen Huis is positief over de verbetering om de rente toch mee te kunnen nemen vanuit een NHG-hypotheek naar een niet NHG-hypotheek, maar vraagt ook aandacht voor andere beperkingen die bij de verhuisregeling van bijBouwe van kracht blijven, zoals de verplichting om de oude woning eerst te verkopen alvorens de lage rente kan worden meegenomen, wijzigingen in wet- en regelgeving en wijziging in de hypotheekvorm op verzoek van de klant.

Hypotrust

Hypotrust heeft aangekondigd de voorwaarden van de verhuisregeling te zullen verduidelijken. Er zijn echter geen signalen dat de regeling ook wordt aangepast. Vereniging Eigen Huis blijft daarom van mening dat de Goede Starthypotheek niet geschikt is voor starters, omdat de lage hypotheekrente niet kan worden meegenomen bij verhuizing van een met NHG naar een woning zonder NHG. Er moet dan alsnog een hypotheek gesloten worden tegen de dan geldende rente.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers