Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Consumentenvoorwaarden makelaardij verbeterd

Geplaatst op 01 jun 2017 , bijgewerkt 01 jun 2017, 09:00

Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en makelaarsorganisatie VastgoedPRO introduceren verbeterde consumentenvoorwaarden voor makelaarsdiensten. De nieuwe voorwaarden gaan op 1 juni in.

De consumentenorganisaties nodigen makelaarsorganisaties NVM en VBO uit om zich hierbij aan te sluiten.

Heldere afspraken, geen jargon

De huidige algemene voorwaarden passen niet meer in deze tijd, waarin consumenten steeds vaker bepaalde taken zelf doen, zoals de bezichtigingen van hun te koop staande huis. Makelaars zijn ook steeds vaker opstartkosten of doorlopende servicekosten gaan berekenen. Over dit soort zaken zijn nu heldere afspraken gemaakt. De voorwaarden zijn herschreven om te zorgen dat ze leesbaar en begrijpelijk zijn. Vaktermen en juridisch jargon zijn verdwenen. 

Voorbeelddocumenten

Naast de nieuwe voorwaarden zijn er voorbeelddocumenten voor de verkoop en aankoop van een woning opgesteld, die mensen kunnen gebruiken voor de opdracht aan een makelaar. Ook is er een overzicht gemaakt waarop de makelaar de prijzen kan invullen voor diensten en kostenposten voor bijvoorbeeld fotografie, online vermelding en drukwerk. 

Bijzondere omstandigheden

In de nieuwe consumentenvoorwaarden zijn betalingen van de makelaar in ‘bijzondere omstandigheden’ helder geregeld:
  • Bij verkoop na een echtscheiding komt het regelmatig voor dat een van de partners de mogelijkheid krijgt om in de woning te blijven wonen. Als beiden voor de helft eigenaar waren, dan krijgt de makelaar de helft van de eerder afgesproken vergoeding; en niet de hele vergoeding zoals in de oude voorwaarden.
  • Bij overlijden van de opdrachtgever kunnen de erfgenamen kiezen of zij de overeenkomst met de makelaar beëindigen of voortzetten. Als zij de opdracht stopzetten, betalen zij alleen de gemaakte kosten, tenzij er iets anders is overeengekomen. In de oude voorwaarden kan een makelaar altijd een deel van de vergoeding opeisen.
  • Bij teruggave van de opdracht door de makelaar is de klant geen vergoeding verschuldigd. De klant moet wel de gemaakte kosten betalen, tenzij dit onredelijk is. In de oude voorwaarden was dit niet geregeld.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers