Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Bezuiniging op Rijksmonumenten van de baan

Geplaatst op 07 jun 2017 , bijgewerkt 07 jun 2017, 16:00

Een kleine tekstregel aan het eind van het bericht van het Ministerie van Financiën over de Voorjaarsnota 2017 brengt onverwacht goed nieuws voor eigenaren van monumentenpanden. De eerder aangekondigde korting op monumentenaftrek is van de baan.

Een kleine tekstregel aan het eind van het bericht van het Ministerie van Financiën over de Voorjaarsnota 2017 brengt onverwacht goed nieuws voor eigenaren van monumentenpanden. De eerder aangekondigde korting op monumentenaftrek is van de baan. Structurele financiële dekking voor deze maatregel wordt overgelaten aan het volgend kabinet. Dit schrijft minister Dijsselbloem in zijn toelichting die donderdag 1 juni aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Omstreden maatregel

Na stevige kritiek van Vereniging Eigen Huis en belangenorganisaties van monumenteneigenaren trok Minister Bussemaker in november 2016 het omstreden wetsvoorstel terug, waarmee de aftrek voor onderhoud van monumentenpanden in 2017 zou vervallen. De regeling voor onderhoud en renovatie van monumenten zou daarmee in nog dit jaar blijven bestaan, hoewel de minister vasthield aan haar voornemen om een sobere subsidieregeling in te voeren. Daardoor bleef voor eigenaren van Rijksmonumenten de onzekerheid over de betaalbaarheid van het voorgeschreven onderhoud voortduren.

Waardevol met bijzondere lasten
Vereniging Eigen Huis is opgelucht dat de plannen voor beperking van de monumentenaftrek van de baan zijn. De bijdrage van het Rijk moet immers een passende tegemoetkoming zijn om de kwaliteit van monumentaal erfgoed voor volgende generaties te behouden. Eigenaren van dergelijke panden moeten voldoen aan hoge eisen voor onderhoud en instandhouding en maken hiervoor hoge kosten. Zij mogen door plotseling gewijzigd overheidsbeleid niet worden geconfronteerd met stijgende woonlasten, waardedaling en slechtere verkoopbaarheid van de monumentenwoning.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.