Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Update ‘Kleine hypotheek mag niet extra worden belast’

Geplaatst op 08 jun 2017 , bijgewerkt 08 jun 2017, 16:00

Alle hypotheekrente moet in de belastingaangifte worden opgegeven, ook als dat nadelig is, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën. Hierdoor gaan huiseigenaren met een kleine hypotheek in sommige gevallen toch meer belasting betalen over hun woning dan ze terugkrijgen aan renteaftrek.

Een eerdere suggestie van minister Blok om betaalde hypotheekrente niet op te geven, waarmee huiseigenaren dit nadeel zouden kunnen ontlopen, is volgens Wiebes niet toegestaan.

Geen coulance

Vereniging Eigen Huis heeft er bij Wiebes op aangedrongen de toezeggingen over de keuzemogelijkheid van minister Blok na te komen. Dat doet de staatssecretaris helaas niet. Alleen voor leningen waarvoor een aflossingsverplichting geldt, doet hij de suggestie om deze schuld aflossingsvrij te maken. De schuld is daardoor geen eigenwoningschuld meer, komt in box 3 terecht en komt niet meer in aanmerking voor renteaftrek. Huiseigenaren zouden zo ook geen last hebben van de jaarlijkse aanpassing van het belastingtarief.

Wiebes biedt geen oplossing

Vereniging Eigen Huis vindt deze suggestie van Wiebes teleurstellend, omdat die geen oplossing biedt voor de meeste huiseigenaren die in een dergelijke situatie verkeren. Zij hebben veelal voor 1 januari 2013 hun hypotheek afgesloten. Daardoor zullen zij geen gebruik kunnen maken van dit advies en toch meer belasting over hun huis betalen dan zij aan renteaftrek ontvangen. 

Meer informatie


Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid