Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Essent corrigeert energienota van klanten met zonnepanelen en analoge meter

Geplaatst op 03 jul 2017 , bijgewerkt 03 jul 2017, 10:00

Klanten van Essent en dochterbedrijf Energiedirect.nl kregen in sommige gevallen ten onrechte geen vermindering energiebelasting op hun eindnota. Hierdoor betaalden zij ruim 370 euro te veel. Essent en Energiedirect.nl hebben na tussenkomst van Vereniging Eigen Huis toegezegd de betreffende nota’s te herzien. Ook zullen zij hun processen aanpassen om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Specifieke groep

Ieder huishouden dat op enig moment in een jaar stroom afneemt van het net, heeft recht op een vast bedrag vermindering energiebelasting. In 2017 is dit € 373,33, inclusief btw. Bij Essent en Energiedirect.nl ging het bij een zeer specifieke groep mis. Deze klanten hadden zonnepanelen en een analoge, terugdraaiende meter. 

Daarnaast gaven deze klanten een verbruik van nul door, of kwamen zij uit op een negatief verbruik. Vereniging Eigen Huis zag meerdere nota’s van leden die zo de vermindering energiebelasting misliepen.

Administratief proces

Sinds enige tijd stelt de Belastingdienst voor de vermindering energiebelasting strengere eisen aan de administratie van energieleveranciers. Essent en Energiedirect.nl zullen voortaan in het Centraal Aansluitingen Register (CAR) nagaan of een nul of negatief verbruik het gevolg is van het zelf opwekken van energie. Nuon en Eneco geven aan dat dit bij hen al de standaardprocedure is. 

Aanmelding zonnepanelen verplicht 

Consumenten zijn wettelijk verplicht om eenmalig aan hun netbeheerder te melden dat zij zelf stroom opwekken. Dat kan eenvoudig via www.energieleveren.nl. De netbeheerder zorgt ervoor dat de melding in het CAR wordt opgenomen. 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?