Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ook verbouwen met afgekochte verzekering

Geplaatst op 04 jul 2017 , bijgewerkt 04 jul 2017, 12:00

Huizenbezitters moeten de uitkering van een kapitaalverzekering of bankspaarrekening kunnen gebruiken voor een verbouwing, vindt Vereniging Eigen Huis. De Vereniging vraagt staatssecretaris Wiebes van Financiën dit mogelijk te maken.

Nu kan de uitkering van een kapitaalverzekering of bankspaarrekening alleen belastingvrij worden gebruikt als daarmee een hypotheek of andere woningschuld wordt afgelost.

Update: 1 mei 2018
De staatssecretaris heeft in september 2017 schriftelijk gereageerd op onze brief en aangegeven dat de brief is doorgestuurd aan de leden van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft onze brief helaas verder niet behandeld. Wel heeft de kennisgroep onroerende zaken van de Belastingdienst inmiddels onze vraag beantwoord. Deze kennisgroep heeft aangegeven dat de Wet inkomstenbelasting 2001 niet de mogelijkheid biedt om een uitkering uit een kapitaalverzekering of bankspaarrekening eigen woning belastingvrij te gebruiken voor een verbouwing. 

Heeft u uw vorige woning verkocht en was de opbrengst van de woning voldoende om de eigenwoningschuld af te lossen, en heeft u de kapitaalverzekering of bankspaarrekening eigen woning bij de verkoop belastingvrij tot uitkering laten komen? In dat geval kunt u het vrijgekomen bedrag natuurlijk wel gebruiken om de verbouwing van uw nieuwe woning te financieren.

Omslachtig en kostbaar

Als mensen hun spaargeld belastingvrij willen gebruiken voor een verbouwing, is dat nu erg omslachtig en kostbaar. Eerst moet een lening worden afgesloten, die vervolgens met de uitkering uit de spaarhypotheek of bankspaarhypotheek weer wordt afgelost. De Vereniging vraagt Wiebes daarom de bestaande regeling te verruimen.

Eigenwoningschuld aflossen

Sinds 1 april 2017 kunnen mensen hun kapitaalverzekering van een spaar- of bankspaarhypotheek belastingvrij afkopen, ook als zij korter dan 15 of 20 jaar sparen of beleggen. De belastingvrije uitkering moet dan wel worden gebruikt om de eigenwoningschuld mee af te lossen. Bij een kapitaalverzekering die voor 2001 werd afgesloten, geldt deze verplichting overigens niet.

Meer informatie

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers