Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Burgerparticipatie: geef ideeën een kans

Geplaatst op 11 jul 2017 , bijgewerkt 11 jul 2017, 12:00

Vereniging Eigen Huis hoort keer op keer dat huiseigenaren vinden dat ze buitenspel staan bij grote bouwprojecten in hun woonomgeving. Met het Participatiehandvest roept de Vereniging de politiek daarom op om burgerparticipatie wettelijk vast te leggen. 

Zodra er energieprojecten als CO2-opslag, schaliegas, windmolens en grootschalige bouwprojecten worden aangekondigd, voelen huizenbezitters zich niet gehoord. 

Burger als bondgenoot

De overheid moet de burger niet zien als tegenstander, maar als bondgenoot. Mensen hebben oprechte interesse in hun woonomgeving en komen vaak met goede ideeën, waardoor een besluit sneller kan worden genomen. Maar je moet burgerparticipatie wettelijk wel goed regelen. Want nu geloven veel mensen vaak al bij voorbaat niet dat hun inbreng enige zin heeft.

Participatiehandvest

Het Participatiehandvest van Vereniging Eigen Huis en de NLVOW geeft zes uitgangspunten die in de uitvoeringswet Omgevingswet zouden moeten worden vastgelegd. Belangrijkste is de bewonerseffectrapportage: een verplichte inventarisatie van de impact, lusten en lasten van de plannen voor bewoners en omwonenden.

Bekijk het handvest:

Meer informatie

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.