Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: Makelaars wijzen kopers maar zelden op energiepotentie huis

Geplaatst op 25 aug 2017 , bijgewerkt 25 aug 2017, 08:00

Slechts een op de twaalf huizenkopers wordt actief door de makelaar gewezen op de mogelijkheden om het huis energiezuiniger te maken. 

Ook andere professionals die de koper in het traject tegenkomt beginnen er veelal niet uit zichzelf over. Zonder spontaan advies verduurzaamt 35% van de kopers, na advies is dat 55%. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt dat hier een grote kans ligt nu we voor de enorme uitdaging staan om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Vereniging Eigen Huis doet een oproep aan alle bij de koop betrokken professionals om de koper hierbij te helpen.

Aankoop natuurlijk moment 

Tijdens het aankoopproces van een woning komt de aanstaande huiseigenaar in gesprek met makelaar, hypotheekadviseur, bouwkundige of aannemer. De aankoop van een huis is een natuurlijk moment om de energiezuinigheid van het huis aan te pakken. Eventueel ongemak van bouwkundige ingrepen is het geringst als het huis nog niet bewoond is. Bovendien liggen financieringsmogelijkheden, zoals meefinancieren in de hypotheek, nog open. Professionals die kopers toch al tegenkomen kunnen de koper helpen door te wijzen op mogelijkheden en kansen. 

Potentie is groot

Als huizenkopers door een bij de koop betrokken professional op de energiebesparingsmogelijkheden van een huis zijn gewezen, maken zij hier ook vaker werk van, zo blijkt. Een derde van de kopers neemt uit zichzelf maatregelen, na een ongevraagd advies door een professional is dat ruim de helft. Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: “We staan voor de enorme opgave om alle koopwoningen te verduurzamen. Het is onvermijdelijk dat iedereen zijn steentje hieraan bijdraagt. Kopers hebben soms een duwtje in de rug nodig. Uit ons onderzoek blijkt dat dit effect heeft. Wij roepen iedereen die bij de aankoop van een huis betrokken is om hier werk van te maken. Juist het aankoopmoment moet optimaal benut worden om de verduurzaming van de woningvoorraad echt te versnellen.”

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers