Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huizenkoper onder druk, wat zijn de risico's?

Geplaatst op 30 aug 2017 , bijgewerkt 30 aug 2017, 16:00

Kopers op de woningmarkt staan onder druk. Wie een mooi een huis ziet, moet razendsnel bezichtigen, beslissen en bieden. Het gevolg: biedingen ver boven de vraagprijs. Wat zijn de risico’s? 

Vooral in de Randstad is het eerder regel dan uitzondering: huizen die soms ver boven de vraagprijs worden verkocht. Makelaars creëren een 'pressure cooker' en hanteren steeds vaker een vanaf-prijs, waarbij kopers vanaf een startprijs tegen elkaar opbieden. Veel kopers doen er noodgedwongen aan mee.

Overbieden niet zonder gevaar

Maar overbieden op een huis is niet zonder gevaar. Dit zijn de risico's:
  • De biedingen van anderen ziet u vaak niet, waardoor u niet weet of uw nieuwe bod 1.000 of wel 10.000 euro hoger is. Bepaal uw eigen maximum en houd u daaraan. Laat u niet verleiden om op het laatst tóch nog een hoger bod boven uw maximum uit te brengen.
  • Zet niet al uw reserves in om het huis te kunnen kopen. Dan is er weinig of niets meer over om te kunnen verhuizen, uw huis in te richten en noodzakelijke reparaties en verbouwingen van te betalen. Dat geld moet dan ergens anders vandaan komen en extra lenen is erg duur.
  • De bank leent u niet meer dan de taxatiewaarde van uw nieuwe woning. Als uw bod hoger is, dan zult u het verschil zelf moeten financieren. Laat daarom bij twijfel een spoedtaxatie uitvoeren. Als er een onoverbrugbaar financieringsprobleem blijkt te zijn, dan kunt u de koop van de woning nog binnen drie werkdagen kosteloos annuleren. Dat geldt ook voor kosten van achterstallig onderhoud en herstel. Regel daarom direct een bouwkundige keuring. Een taxatie en een keuring zijn goede controlemiddelen om na te gaan hoeveel het huis waard is.

Hoe zorgt u dat u niet teveel betaalt voor een huis? Woordvoerder Hans André de la Porte geeft tips op rtlnieuws.nl

Vereniging Eigen Huis sprak eerder met de NOS over de 'pressure cooker'

 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?