Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NHG-premie moet omlaag

Geplaatst op 08 nov 2017 , bijgewerkt 08 nov 2017, 13:00

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie, denkt dat het mogelijk is om over enige tijd de NHG-premie te verlagen. Vereniging Eigen Huis vindt de premie veel te hoog en pleit al enige tijd voor een verlaging van de premie die huizenkopers betalen voor een veilige hypotheek.

Het risico op schadeclaims is gedaald en het vermogen van het fonds is in tien jaar tijd verdubbeld. Als de premie niet omlaag gaat, dan betaalt de koper vooral mee aan de groei van het NHG-fonds. En dat is niet de bedoeling. Volgens NHG-directeur Gielen was de premie voorheen te laag en was het waarborgfonds in problemen gekomen als de crisis twee jaar langer had geduurd.

Koper betaalt vooral oplopend garantievermogen

Het garantievermogen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is in 10 jaar tijd gegroeid van 407 miljoen in 2007 tot meer dan € 1 miljard in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot € 1,5 miljard in 2022.

Aan de andere kant zorgen het herstel van de economie en de woningmarkt ervoor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van € 18 miljard naar € 9 miljard. 'De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte', zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Rob Mulder: 'Op dit moment is NHG voor veel mensen gewoon te duur. We horen dan ook steeds vaker dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie links te laten liggen.' Bij een hypotheek van € 225.000 gaat het om een bedrag van € 2.250. Omdat de maximale hypotheek volgend jaar niet hoger mag zijn dan de woningwaarde moeten alle bijkomende kosten, waaronder de NHG-premie, met eigen geld worden betaald.

Kopen zonder NHG slecht advies

Starters krijgen soms het advies om af te zien van de NHG-borg als de hoogte van de premie een probleem vormt. Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten die zich in een mensenleven kunnen voordoen.

Als de woning daardoor noodgedwongen moet worden verkocht, neemt NHG een eventuele restschuld over. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als een hypotheek zonder NHG wordt geadviseerd. Dit rentevoordeel kan oplopen tot 0,7%. Hypotheken tot € 247.450 komen in aanmerking voor NHG-garantie.

Woordvoerder Hans André de la Porte legt uit waarom de NHG-premie omlaag moet:

 

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers