Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geef keukenkopers bedenktijd

Geplaatst op 21 nov 2017 , bijgewerkt 21 nov 2017, 16:00

Keukenverkopers zetten klanten vaak onder druk om ter plaatse een koopovereenkomst te tekenen. De Consumentenbond pleit voor een afkoelingsperiode waarbinnen consumenten een koopovereenkomst gratis kunnen annuleren.

Wie snel na de koop van een keuken spijt krijgt en van de koop af wil, moet annuleringskosten betalen. Hier is de koper vaak niets of weinig over verteld. De annuleringskosten kunnen oplopen tot wel 30% van de koopsom.

Flink onder druk

Al in 2013 bleek uit ons onderzoek dat consumenten flink onder worden druk gezet als ze een nieuwe keuken willen kopen. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond trokken toen samen op om een bedenktijd toe te voegen aan de algemene consumentenvoorwaarden van Inretail, de brancheorganisatie van keukenverkopers.

Inretail weigerde dat toen, maar in februari 2017 voerde De Mandemakers Groep zelfstandig een bedenktermijn in van 48 uur, waarbinnen consumenten kosteloos hun aankoop kunnen annuleren.

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat Mandemakers zijn klanten niet actief op deze mogelijkheid wijst en dat het bovendien veel moeite kost om de koopovereenkomst voor een keuken daadwerkelijk te annuleren.

Afkoelingsperiode

De Consumentenbond pleit op 20 november opnieuw voor een afkoelingsperiode bij alle keukenverkopers, waarbinnen consumenten een koopovereenkomst gratis kunnen annuleren. Vereniging Eigen Huis onderzoekt de mogelijkheden om een bedenktermijn bij de koop van een keuken af te dwingen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers