Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Onrust over vloerisolatie met pur

Geplaatst op 11 jan 2018 , bijgewerkt 11 jan 2018, 10:00

Cobouw, een vakblad voor de bouwwereld, publiceert op 11 januari 2018 een artikel over de veronderstelde gezondheidsrisico’s van purschuim, dat veelvuldig wordt gebruikt voor isolatie van de begane grondvloer van woningen. 

In 2012 ontstond onrust over mogelijke gezondheidsrisico’s in woonhuizen waarvan de begane grondvloer is geïsoleerd met purschuim. In 2013 heeft TNO onderzoek gedaan naar de risico’s van dit veel toegepaste isolatiemateriaal. De conclusie was dat de gezondheidsrisico’s van purschuim  minimaal zijn. Om de gesignaleerde kleine risico’s verder te verminderen kwamen er nieuwe, aangescherpte richtlijnen voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Hierna heeft Vereniging Eigen Huis geen klachten meer gehoord over gezondheidsproblemen in woningen die zijn geïsoleerd met purschuim.

Gecertificeerde bedrijven

Consumenten moeten er zonder meer van uit kunnen gaan dat gecertificeerde bedrijven zich aan de richtlijnen houden. Vereniging Eigen Huis vindt wel dat er nieuw, onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan zodra er gegronde twijfels zouden zijn over de juiste werkwijzen van deze bedrijven en het toezicht hierop. 

Aandachtspunten voor huiseigenaren

Als u de begane grondvloer van uw huis wil laten isoleren met purschuim, dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Ga alleen in zee met een gecertificeerd isolatiebedrijf. Dit bedrijf moet eerst beoordelen of de vloer geschikt is voor deze vorm van vloerisolatie. Belangrijke voorwaarde is dat de kruipruimte voldoende is geventileerd.
  • Zorg dat u tijdens het aanbrengen van de isolatie en twee uur daarna niet in de woning bent. Daarna kunt u weer naar binnen.
  • Tijdens het aanbrengen van de isolatie moet het bedrijf de lucht in de kruipruimte afzuigen. Medewerkers van het bedrijf dragen tijdens hun werk beschermende kleding en een masker.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers