Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

Geplaatst op 24 jan 2018 , bijgewerkt 26 jan 2018, 13:30

Huizenkopers hoeven binnenkort niet meer te vragen om een bouwkundig voorbehoud in de standaard koopovereenkomst. Dit voorbehoud staat vanaf 1 februari 2018 standaard in de koopovereenkomst van de verkopend makelaar.

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben hierover overeenstemming bereikt met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro.

Een bouwkundig voorbehoud is geen kopersrecht, een keuring kan door de verkoper worden geweigerd. Ook de koper kan er desgewenst vanaf zien. In al die gevallen moet het voorbehoud zichtbaar worden doorgehaald in de verkoopovereenkomst.

Hoge herstelkosten

Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat de kosten van direct noodzakelijk herstel en achterstallig onderhoud boven een afgesproken maximum uitkomen. 

Het voorbehoud kan wel worden geschrapt, maar alleen als de verkoper er niet mee instemt, of als de koper een bouwkundige keuring niet nodig vindt. 

Bouwkundig voorbehoud doorstrepen

Tot nu toe moet een koper altijd aan de verkoper/verkoopmakelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het koopcontract. ‘Dat wordt straks omgedraaid: het bouwkundig voorbehoud staat dan standaard in de koopovereenkomst vermeld. Het moet echt worden doorgestreept als de verkoper een bouwkundige keuring niet toestaat, of als de koper ervan afziet’, zegt Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

‘Als de koper dit voorbehoud niet wordt gegund, dan is koper zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers