Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH vraagt om praktische oplossing bij btw-teruggave

Geplaatst op 26 jan 2018 , bijgewerkt 26 jan 2018, 11:36

Huiseigenaren die btw over zonnepanelen, gekocht vóór 20 juni 2013, terugvragen, blijken alsnog jaaraangifte te moeten doen over alle jaren na aankoop. Vereniging Eigen Huis heeft de staatssecretaris van Financiën om een praktische oplossing gevraagd. Hierdoor kan onnodige bureaucratie worden voorkomen.

Huiseigenaren hebben zich in groten getale bij de Belastingdienst gemeld om alsnog btw over hun zonnepanelen terug te vragen. Dit is mogelijk sinds een arrest van de Hoge Raad van 15 december 2017. De grote toeloop leidt inmiddels tot vertraging in de afhandeling van de aanvragen bij de Belastingdienst.

Alsnog btw-aangifte

Om de btw terug te krijgen, moeten huiseigenaren zich laten registreren als btw-ondernemer. Vervolgens moeten zij alsnog btw-aangifte doen. Zij kunnen hier geen directe vrijstelling voor vragen.

Voor zonnepanelenkopers die direct na aankoop btw terugvragen, bestaat wel de mogelijkheid om met ingang van het jaar na aankoop ontheffing te verkrijgen.

Risico op een boete

Wie de aangifte vergeet, riskeert een aanslag inclusief boetes die kan oplopen tot ruim € 5100. Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Snel om een praktische oplossing voor deze extra rompslomp gevraagd. Zowel huiseigenaren als de Belastingdienst zouden daarmee kunnen worden ontlast.

Vereniging Eigen Huis vindt dat btw-teruggave ook mogelijk moet zijn voor zonnepanelenaankopen van vóór 2012. De Belastingdienst houdt deze aanvragen voorlopig echter nog aan.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
logoWebsitevhjaar

Wij zijn genomineerd voor website van het jaar 2018. Stem ook!

Stem nu!
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.