Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH vraagt om praktische oplossing bij btw-teruggave

Geplaatst op 26 jan 2018 , bijgewerkt 26 jan 2018, 11:36

Huiseigenaren die btw over zonnepanelen, gekocht vóór 20 juni 2013, terugvragen, blijken alsnog jaaraangifte te moeten doen over alle jaren na aankoop. Vereniging Eigen Huis heeft de staatssecretaris van Financiën om een praktische oplossing gevraagd. Hierdoor kan onnodige bureaucratie worden voorkomen.

Huiseigenaren hebben zich in groten getale bij de Belastingdienst gemeld om alsnog btw over hun zonnepanelen terug te vragen. Dit is mogelijk sinds een arrest van de Hoge Raad van 15 december 2017. De grote toeloop leidt inmiddels tot vertraging in de afhandeling van de aanvragen bij de Belastingdienst.

Alsnog btw-aangifte

Om de btw terug te krijgen, moeten huiseigenaren zich laten registreren als btw-ondernemer. Vervolgens moeten zij alsnog btw-aangifte doen. Zij kunnen hier geen directe vrijstelling voor vragen.

Voor zonnepanelenkopers die direct na aankoop btw terugvragen, bestaat wel de mogelijkheid om met ingang van het jaar na aankoop ontheffing te verkrijgen.

Risico op een boete

Wie de aangifte vergeet, riskeert een aanslag inclusief boetes die kan oplopen tot ruim € 5100. Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Snel om een praktische oplossing voor deze extra rompslomp gevraagd. Zowel huiseigenaren als de Belastingdienst zouden daarmee kunnen worden ontlast.

Vereniging Eigen Huis vindt dat btw-teruggave ook mogelijk moet zijn voor zonnepanelenaankopen van vóór 2012. De Belastingdienst houdt deze aanvragen voorlopig echter nog aan.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers