Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: 'Maak NHG-grens per regio verschillend'

Geplaatst op 31 jan 2018 , bijgewerkt 31 jan 2018, 10:00

Door de hoge huizenprijzen in en rond de grote steden kunnen starters nauwelijks meer gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een onderzoek naar een flexibele NHG-grens per regio.

Nu is er één landelijke koopgrens voor NHG, maar dat past niet meer bij de huidige woningmarkt, vindt Vereniging Eigen Huis. De NHG-grens moet regionaal kunnen verschillen. De Vereniging heeft minister Ollongren gevraagd onderzoek te doen naar een flexibele kostengrens.

Juist starters lopen risico

In oververhitte woningmarkten wordt nog maar 5% van de woningen verkocht met een NHG-hypotheek, terwijl dat in krimpregio’s soms bijna 70% is.

Door de hoge huizenprijzen in en rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruikmaken van het NHG-vangnet. Zij kunnen niet anders dan een hoge hypotheek afsluiten zonder hypotheekbescherming.

Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Vereniging Eigen Huis, omdat juist zij financieel het grootste risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Bovendien lopen zij bij een hypotheek zonder NHG ook een korting op de hypotheekrente mis (tot wel 0,7%).

NHG beschermt starters

NHG beschermt starters tegen bepaalde risico’s, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding. Een hypotheek afsluiten met NHG kan bij een lening tot € 265.000. NHG is voor starters een belangrijke steun in de rug bij de aankoop van hun eerste woning.  

Grote en groeiende verschillen per regio

In oververhitte woningmarkten worden de meeste woningen boven het NHG-maximum verkocht. Rondom Amsterdam werden in gemeenten als Landsmeer en Oostzaan vorig jaar nog maar 5% van de verkochte woningen gefinancierd met een NHG-hypotheek.

Ook in Diemen en Amstelveen nam het NHG-aandeel sterk af. In en rond Utrecht is dat niet anders; in Bunnik halveerde vorig jaar het aantal NHG-financieringen.

In krimpregio’s als Limburg en Groningen is het beeld omgekeerd. Door de lagere huizenprijzen kan in veel gemeenten meer dan de helft van de verkochte woningen wél met NHG zekerheid worden gefinancierd. In Harlingen, Den Helder en Heerlen was dat vorig jaar rond de 60% en in Kerkrade en Delfzijl al bijna 70%. Landelijk nam het aandeel NHG-hypotheken af van 39% in 2016 naar 36,4% in 2017*.

Onderzoek naar flexibele NHG-grens nodig

Vereniging Eigen Huis roept minister Ollongren op te onderzoeken hoe NHG beter kan aansluiten op de verschillende woningmarkten. Bij een regio-georiënteerde vaststelling van de kostengrens kan beter rekening worden gehouden met specifieke doelgroepen. NHG kan dan worden ingezet om het lokale en regionale woonbeleid te ondersteunen.

De grens van een hypotheek met NHG wordt nu jaarlijks vastgesteld op basis van de gemiddelde landelijke woningprijs. Omdat de regionale verschillen steeds verder uiteenlopen, vallen veel starters al snel af als zij willen wonen in regio’s met hoge en stijgende huizenprijzen. Daar zijn nauwelijks nog woningen te vinden die nog binnen de landelijke kostengrens vallen.

(*) Bron: Analyse van 2016 en 2017 door Hypotheken Data Netwerk HDN, vereniging voor financiële dienstverlening zonder winstoogmerk.

Meer informatie

Bekijk de vergelijking van de NHG-hypotheken per gemeente 2016-2017
Lees meer over Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers