Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

De Verzilverlening: lenen op basis van overwaarde

Geplaatst op 08 feb 2018 , bijgewerkt 08 feb 2018, 17:00

Huiseigenaren met een bescheiden inkomen en een overwaarde op hun huis, kunnen nu toch geld lenen om hun woning veiliger en comfortabeler te maken: dankzij de SVn Verzilverlening. Vereniging Eigen Huis is enthousiast.

Gemeenten en provincies kunnen huiseigenaren met een overwaarde vanaf nu helpen dit geld ‘uit de stenen’ te halen met de SVn Verzilverlening. De lening is een extra instrument om langer zelfstandig wonen en verduurzamen te stimuleren.

De Verzilverlening is een variant op de Blijverslening, die al in meer dan 80 gemeenten wordt aangeboden.

Niet altijd voldoende inkomen

Volgens SVn-directeur Jan Willem van Beek hebben senioren niet altijd voldoende inkomen om bij de bank een lening aan te gaan, omdat hun geld vooral in de stenen van de woning zit.

Senioren die wel net een lening kunnen financieren, zijn vaak huiverig voor stijgende zorgkosten of hogere energielasten. De Verzilverlening van SVn kan voor deze mensen een oplossing zijn. 

Betalen met ‘stenen’

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De huiseigenaar betaalt gedurende de looptijd geen rente en geen aflossing. De Verzilverlening heeft daarom geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de financiële ruimte om de woning aan te passen. In feite wordt de verbouwing met ‘stenen’ betaald. De lening wordt afgelost na verkoop van de woning of na overlijden van de eigenaar.
  

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis juicht de komst van de Verzilverlening toe. Directeur Rob Mulder: ‘We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven.'

'De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen, omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast, zodat mensen daar langer veilig en comfortabel kunnen blijven wonen.’

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers