Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nu ook zorgen over hypotheken in Groningen

Geplaatst op 16 feb 2018 , bijgewerkt 15 feb 2018, 15:09

Veel huiseigenaren in het Groningse gaswinningsgebied hebben problemen met hun hypotheek, of maken zich daar ernstige zorgen over. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Gegijzeld in eigen huis’ van professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Kam onderzocht de hypotheeksituatie van 500 huiseigenaren in het gaswinningsgebied. Naast alle problemen met schadeafhandeling en versterking van woningen, kunnen bewoners deze financiële problemen er maar moeilijk bij hebben.

Hypotheek 'onder water'

Bij bijna de helft van de ondervraagden staat de hypotheek ‘onder water’. De hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van de woning. Een restschuld na verkoop van het huis is op dit moment voor bijna 20% een acuut probleem, voor 80% is het een doemscenario.

Ongeveer een kwart van de respondenten heeft met de bank gesproken over hun financiële problemen en zorgen. De meerderheid vindt de opstelling van hun bank dan maar matig. Uit het onderzoek van De Kam blijkt ook dat kopers van woningen in het gaswinningsgebied moeilijk een hypotheek kunnen krijgen.

Vangnet hard nodig

Vereniging Eigen Huis wil dat alles op alles wordt gezet om rust en vertrouwen in de financiële toekomst terug te winnen. De vereniging pleit daarom voor een brede opkoop- of garantieregeling, waardoor het vertrouwen bij huiseigenaren en woningkopers kan herstellen.

De onlangs geïntroduceerde opkoopregeling is niet voldoende. Die is alleen bedoeld voor ‘schrijnende gevallen’. Vereniging Eigen Huis wil dat er zo snel mogelijk een vangnet komt dat mensen beschermt en helpt als zij met acute financiële problemen kampen. 

Compenseer waardedaling direct

Onlangs bevestigde het Gerechtshof dat woningeigenaren per direct voor waardedaling moeten worden gecompenseerd, en niet pas bij verkoop van hun huis. Daarom roept Vereniging Eigen Huis de NAM op om deze gerechtelijke uitspraak te volgen, en de uitvoering niet te frustreren met juridische vervolgprocedures.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers