Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: ‘Hypotheekadviseurs en makelaars schieten tekort bij energieadvies’

Geplaatst op 21 feb 2018 , bijgewerkt 21 feb 2018, 16:00

Hypotheekadviseurs en makelaars vertellen hun klanten nauwelijks hoe zij hun nieuwe woning energiezuiniger en duurzamer kunnen maken. Acht op de tien huizenkopers krijgt hier geen informatie over. Vereniging Eigen Huis wil dat dit snel verandert.

Update 7 maart 2018: 

Adviseurs van ABN Amro, Rabobank, Florius, Triodos en de Volksbank gaan huizenkopers tijdens het hypotheekgesprek voorlichten over energiebesparende maatregelen. Dat hebben de vijf banken afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie. 
‘Dit is een goede eerste stap,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘We zijn benieuwd hoe de hypotheekadviseurs het aanpakken. De vereniging zal deze ontwikkeling daarom op de voet volgen.


Vereniging Eigen Huis vindt hiervoor steun bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister bespreekt de roep om energieadvies volgende maand in het Platform Hypotheken, een overlegorgaan tussen het Rijk, toezichthouder AFM en de hypotheeksector. Ook zij wil dat financiële professionals meer doen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woningen. 

Slechts 20 % adviseert klanten over energiebesparing

Slechts 20 % van de makelaars en hypotheekadviseurs adviseert klanten over energiebesparing en verduurzaming, 80 % doet dat niet, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Over ruimere financieringsmogelijkheden of subsidies voor energiebesparende maatregelen wordt vaak niets gezegd. Ook ontbreekt de kennis hierover. 

Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

Een koper kan tot 6 % meer lenen als hij met dat geld de energieprestatie van de woning verbetert. De lagere energielasten compenseren dan de iets hogere hypotheeklasten. Daarnaast zijn er subsidies en gunstige leningen voor bijvoorbeeld warmtepompen. 

De meeste mensen weten niet goed hoe ze hun nieuwe of huidige woning energiezuiniger kunnen maken en hoe ze dit kunnen financieren. Zij verwachten dat hun makelaar en hypotheekadviseur daarbij helpt. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

‘De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, wordt van iedereen een bijdrage verlangd', legt Maarten-Eeke van der Veen, beleidsadviseur energie bij Vereniging Eigen Huis uit. 'Het kopen van een huis is bij uitstek het moment om een woning energiezuiniger te maken. Kopers staan wel degelijk open voor besparingsadvies. Makelaars en hypotheekadviseurs moeten zich hier veel beter in verdiepen en hun klanten op een goede manier helpen.’ 

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers