Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: 'Cv-verbod komt te vroeg'

Geplaatst op 29 mrt 2018 , bijgewerkt 29 mrt 2018, 14:00

Huiseigenaren mogen hun gasgestookte cv-ketel vanaf 2021 alleen nog vervangen voor een duurzamer installatie. Dit is een voorstel van de installatiebranche, energiebedrijven en milieuorganisaties. Vereniging Eigen Huis vindt dat het cv-verbod te vroeg komt.

De initiatiefnemers, waaronder Greenpeace, Uneto-VNI en Energie Nederland, stellen dat de traditionele cv-ketel in de ban moet om de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Daarom stellen zij in een manifest een rendementseis voor verwarmingsinstallaties voor.

De traditionele gasgestookte installaties kunnen aan die eis niet voldoen. Daardoor zouden vanaf 2021 alleen nog cv-ketels kunnen worden geplaatst als daarnaast ook een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd. Huiseigenaren kunnen ook kiezen voor een andere, volledig duurzame installatie, zoals een zelfstandige warmtepomp.  

Hybride of zelfstandige warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een aanvulling op de cv-ketel en gebruikt warmte uit de buiten- of ventilatielucht om het huis en eventueel ook het tapwater te verwarmen. Deze warmtepomp kost € 3.000 tot € 5.000, inclusief installatie, maar exclusief cv-ketel en subsidie.

Een zelfstandige warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, grondwater of bodem en vervangt de cv-ketel. De aanschafkosten zijn hoog: € 6.000 tot € 20.000. 

De initiatiefnemers overhandigden hun voorstel woensdag aan Diederik Samsom. Hij is betrokken bij het tot stand komen van het Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord komen afspraken te staan hoe Nederland de CO2-uitstoot gaat verlagen. Die uitstoot moet in 2030 49 % lager zijn dan in 1990. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis vindt deze aanpak geen goed idee. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging: ‘In het voorstel worden alle kosten en verplichtingen eenzijdig bij huiseigenaren neergelegd. Over de praktische consequenties is onvoldoende nagedacht. Lang niet alle woningen en appartementen zijn geschikt voor een hybride installatie of een warmtepomp. Wij willen een integrale aanpak die huiseigenaren helpt bij het maken van de beste keuze voor hun woning en hun woonomgeving. Nederland wil immers ook binnen afzienbare tijd van het gas af. De doelen van het klimaatakkoord vragen veel meer dan deze losse maatregel.'


Meer informatie

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers